Home Persoonlijk Afvallen: hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Afvallen: hoe heeft het zo ver kunnen komen?

by It's a nory story

Foto: TeroVesalainen

Ik heb altijd al een ‘brede bouw’ gehad. Een maatje S zal niet in mijn kast verschijnen. Dat kan ik echter niet alleen verwijten aan mijn ‘brede bouw’. Mijn gewicht heeft ook altijd parten gespeeld. Mijn BMI was vaak te vinden in het oranje gebied genaamd ‘overgewicht’. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Al sinds dat ik klein ben heb ik in het kadertje ‘overgewicht’ gepast. Je hebt tot een bepaalde leeftijd gesprekken met de GGD. Zij meten dan alles een keertje en houden met een lijndiagram bij hoe het staat met je BMI. Die van mij was (en is) altijd in het oranje geweest. Soms op t randje oranje/rood, maar meestal midden in de oranje kleur. Oranje is trouwens overgewicht, rood is kind of obesitas. Ik denk dat ik twee jaar geleden een doorbraak had: voor het eerst stond het stipje in het groen.

Dat was trouwens de eerste en de laatste keer dat ik in het groen stond. Ik ben altijd al een klein propje geweest. En ik heb er al heel lang mentaal last van. Ik kan nooit fatsoenlijk in de spiegel kijken, zo’n kwaaltje wat volgens mij elke vrouw wel heeft. Broeken passen vind ik altijd vreselijk en iets wat strakke shirtjes koop ik nooit.

Bourgondisch leven

Hoe het komt dat ik zo ben heeft zo zijn redenen. Als ik kijk naar mijn familie dan is daar niemand met een ‘spinnen figuur’. Klinkt misschien een beetje extreem maar zo bedoel ik het niet. Wij zijn allemaal een beetje vorser. Dat is gewoon onze bouw. Dan komt er nog eens bij dat mijn ouders wel van ‘bourgondisch leven’ houden. Wij eten vaak heel lekkere dingen. Elke avond eet iemand wel een bakje chips of nootjes. Wordt er in het weekend vaak geborreld met heel veel verschillende hapjes en als ik aangeef dat ik bijvoorbeeld wel weer eens chocolade koffiebonen lust worden deze meteen voor mij gehaald.

Ik vind dat natuurlijk super lief. En ze bedoelen het allemaal goed, maar het maakt het voor mij soms wel moeilijk om af te vallen. Ik ben iemand die snel toegeeft. Als ik ’s avonds op de bank zit met mijn komkommertje en iemand anders zit daar met een bak chips vind ik dat heel moeilijk. Dan geef ik na een paar dagen toe en voel ik mij weer als een mislukking.

Vet weg laten snijden

Als jong meisje mag je niet diëten omdat je nog niet volgroeit bent. Dat vond ik super stom omdat ik niet wist wat ik dan moest doen. Toen ik erachter kwam dat je al je vet ook operatief weg kon laten halen begon ik meteen te sparen. Ik wist namelijk niet hoeveel het kostte en of het kon, maar ik moest en ik zal deze operatie ondergaan. Ik gaf geen euro meer uit en liep jaren in mijn hoofd dat ik dat vet wel even liet wegzuigen.  Hier heb ik zeker tot mijn 16e mee rond gelopen. Daarna kreeg ik een kans om toch aan een dieet te beginnen en begon daar mijn weg naar het vinden van een ‘passend dieet’.

Facebook Comments

Related Articles