Home Persoonlijk 18 September: Let’s meet the guys who saved Eindhoven!

18 September: Let’s meet the guys who saved Eindhoven!

by It's a nory story
veteranen

Foto: It’s a Nory Story

Afgelopen vrijdag was het 18 september zoals iedereen wel weet. Voor veel mensen in Nederland een dood normale dag maar voor mensen in Eindhoven had het toch wel iets speciaals. Op 18 september 1944 werd Eindhoven namelijk bevrijd van de Duitsers. Er waren toen veel soldaten uit verschillende landen die ervoor hebben gezorgd dat wij nu in een vrij land kunnen leven. Afgelopen vrijdag, 71 jaar geleden, eren en herdenken wij zoals elk jaar de mensen die  ons hebben gered. Het mooie van alles was dat er vijf mannen uit Engeland en Amerika kwamen die dus daadwerkelijk ons Eindhoven hebben bevrijd! Ik mocht vrijdag een tijdje met hun, en hun dochters, praten.

das1

Foto: It’s a Nory Story

Samen met mijn broer ging ik mijn moeder ophalen en dan zouden we gelijk naar de stad gaan. we waren lekker sportief en gingen op de fiets, oke eigenlijk moest dit omdat mijn moeder ook op de fiets was maar het gaat maar om het idee. We hadden haar opgehaald op haar werk en gingen meteen naar Eindhoven. Daar hadden we lekker een bak met noedels gekocht bij de SoHo, echt een tip! super lekker! Toen we de bak hadden gingen we lopend en etend naar het gemeentehuis waar het defilé zou komen. Het grappige van dat stukje lopen was dat super veel mensen mij aankeken  aangezien ik een baret op had, dit is blijkbaar heel raar want dat zie je bijna nooit in Eindhoven.

das3

Foto: It’s a Nory Story

Wanneer we bij het gemeentehuis aankwamen gingen we naar de VIP ruimte. We konden daar gaan zitten omdat mijn vader iemand kent die daar nog kaarten voor had en die mochten wij blijkbaar hebben. Daar heb ik de dochters van de oud strijders ontmoet. Ze zijn allemaal super aardig en super lief. Mijn vader had de dag daarvoor helemaal uitgelegd wat ik allemaal deed en toen hij zei dat ik een blog had werden ze helemaal enthousiast en wilde ze mij graag ontmoeten. In het begin ben ik altijd zo iemand die een beetje de kat uit de boom kijkt en even zijn plekje moet vinden, maar zodra ik me een beetje op mijn gemak voelde heb ik met allemaal best wel leuk gepraat.

das2

Foto: It’s a Nory Story

Rond 8 uur kwam het defilé langs. Het waren 50 auto’s, veel soldaten die langs kwamen gelopen en vliegtuigen die voorbij vlogen. Op een gegeven moment kwamen de mannen, Joe Cattini Bill Pendall Ken Thiis en Armando Marquez, met het bevrijdingsvuur aan. Ze keken nog even naar de stoet die nog bezig was en na de speech van de burgemeester mochten ze het vuur op het gemeentehuis plein aansteken. Het was super mooi om te zien hoe het defilé nou helemaal af zou lopen, wij zagen ze namelijk wel altijd door Waalre komen maar ik heb nog nooit op het gemeentehuis gestaan en daar alles tot het einde gezien.

das4

Foto: It’s a Nory Story

Voor de meeste mensen was het na het defilé afgelopen, maar voor mij nog niet hoor! Ik had namelijk een uitnodiging gekregen om bitterballen met de burgemeester te kunnen eten! Oke het was niet zo letterlijk met de burgemeester maar het was een receptie waar toevallig ook allemaal snacks waren, dus in feite heb ik indirect bitterballen gegeten met de burgemeester van Eindhoven, hahaha. Ik heb de hele avond bij Joe, Armando, Bill en Ken gezeten. Deze mannen hebben zoveel humor en het is zo mooi om te zien dat ze zoveel lol met elkaar hebben, ik zat bijvoorbeeld naast Armando (foto rechts onder) en Bill stond allemaal te praten met wat leerlingen van een school uit Eindhoven. Zegt Armando op een gegeven moment tegen mij “He always has girls around him… ALWAYS!” waarop ik dus zei “He’s just a ladiesman!”. Wij begonnen allebei te lachen en toen de leerlingen weg waren riep Armando naar Bill “Bill you are truly a ladiesman!” waarop Bill begon te lachen en zo’n soort zwoele blik (zo’n soort wenkbrauw wiebel) gaf van “Yes I know” waarop hij doorliep om weer met andere vrouwen te gaan praten. Als je nu denkt dat Bill de enige is dan is dat zeker niet waar! Joe kan er ook wat van hoor! Elke keer als hij de kans krijgt geeft hij de vrouwen een zoen en hij vertelt dan altijd zo blij dat hij het helemaal geweldig vind dat wij hier 3 kussen geven.

Ik vond het echt een eer om deze mensen te mogen ontmoeten. Het was een avond die ik niet snel zal vergeten en ik hoop dat ik ze volgend jaar, ook al zijn ze dit ik de negentig, weer mag ontmoeten!

Facebook Comments

Related Articles

3 comments

Jan de Meester 28 september 2015 - 18:15

Mooi verhaal, natuurlijk ben jij er volgend jaar weer bij als de veteranen komen. Ik ben diegene die je vader kent. Ook de groeten van Liesbeth.

Reply
Sjuul 20 september 2015 - 15:53

Was top avond en vsn deze mannen kunnen we nog wat leren . Mooi stukje noortje .

Reply
Desiree de Vries 20 september 2015 - 15:46

Super leuke avond gehad en ook indrukwekkend ?

Reply

Leave a Comment