Home ReceptenBakken Chocolat caramel cookie for Christmas | Recept

Chocolat caramel cookie for Christmas | Recept

by It's a nory story

Chocolat caramel cookie, dat klinkt voor veel vrouwen als muziek in de oren. Voor mij in ieder geval wel. In een klein cafeetje in Edinburgh kwam ik dit koekje voor het eerst tegen. Heel simpel, je moet alleen op de combinatie komen. Het is namelijk een zandkoekje met een laagje chocolade en karamel, that’s it.

Het belangrijkste wat je nodig hebt op dit moment is een vierkant bakblik (of een ronde springvorm zoals bij mij). bekleed je bakblik met bakpapier voordat je begint. Het is belangrijk om dit te doen aangezien je warme karamel op de zandkoekjes moet gieten en deze anders aan het blik vast blijven plakken.

Zandkoekje
  • 1 ei
  • 150 gram boter
  • 100 gram basterdsuiker
  • 200 gram bloem

Zandkoekjes deeg is heel makkelijk. Je mengt alles door elkaar tot het korrelig wordt. Daarna kneed je de korrels tot een bal, verpak dit in huishoudfolie en laat dit een half uur in de koelkast rusten.

Zet de oven aan op 175 graden, haal het deeg uit de koelkast en vorm deze in de springvorm. Bak hem daarna in ongeveer 10 – 15 minuten bruin.

Wanneer je de zandkoekjes uit de oven hebt gehaald kan deze afkoelen en kan je beginnen met de karamel.

  • Zo ziet het eruit wanneer je de suiker en water in het pannetje hebt gedaan
  • Zo ziet het er na 3 minuten uit. Laat nog even staan.
Karamel
  • 400 gram suiker
  • 150 ml water

Dit vond ik dus een klote werk… Ik had nog nooit karamel gemaakt en wist dus niet wat ik precies moest verwachten. Het heeft maar twee ingrediënten waardoor het makkelijk lijkt, maar je moet heel goed opletten.

Stop de water en suiker in een pannetje, draai een keertje rond zodat al het suiker onder water zit en zet het pannetje op laag vuur. Laat dit staan tot het gaat borrelen en een beetje bruin wordt. Dat is na ongeveer 5 á 6 minuten. Pak daarna een garde en ga in de karamel roeren. Blijf roeren tot hij donkerbruin is en haal hem daarna meteen van het vuur af. Liever iets eerder dan later, anders brand je karamel en dan kan je overnieuw beginnen.

Hierna is je karamel klaar en kan je hem over het zandkoekje gieten.

Chocolade
  • 4 repen chocola (melk of puur)

Smelt de chocolade door een bakje op een pannetje met warm water te zetten. Zo kan de chocolade makkelijk smelten.

Giet de chocolade over de karamel heen en zet hem daarna voor de laatste keer in de koelkast. kijk na een of twee uur of de chocolade hard is. Haal de koek daarna voorzichtig uit de bakvorm en snijd de koek daarna in de gewenste vorm.

Je moet hem even in stukjes hakken, want zo’n groot brok is niet te eten. Daarna kan je beginnen met smikkelen. Ik vind hem zelf wel heel zoet, maar ooit heb je van die zoete momenten waar je echt geniet.

Facebook Comments

Related Articles

Leave a Comment