Het is weer eens tijd om te gaan bakken. Ik heb net mijn tentamens erop zitten en dat betekent dat ik niks hoefde te doen voor de studie dat weekend. Daarom had ik het idee om iets te gaan bakken. Een tijdje geleden had ik een vruchten pie gemaakt en nu ga ik een apple pie maken.

Wat heb je allemaal nodig?

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • theelepel zout
  • 160 gram Crisco (te vinden bij de grote Jumbo filialen)
  • 60 ml koud water

De vulling:

  • Vijf medium appels
  • zakje rozijnen
  • 90 gram basterd suiker
  • 90 ml maple syrup
  • 45 ml gesmolten margarine

Overige materiaal:

  • kom
  • mixer of twee vorken
  • plastic folie
  • taartvorm (23 cm)
  • aluminium folie
  • bakpapier (optioneel)
  • deegroller

Stap 1

Stop de bloem en zout in een kom. Mix de Crisco in kleine stukjes tot ze zo groot zijn als erwtjes. Je kan ook twee vorken gebruiken als je geen mixer hebt. Stop de Crisco in de kom en meng alles door elkaar. Tijdens het mengen voeg je steeds een eetlepel water toe. Dus in totaal 4 keer een eetlepel water toevoegen. Blijf mixen tot het een deeg is en je kom bijna schoon is. Als je deeg te droog is kan je altijd nog een of twee extra eetlepels water toevoegen.

Stap 2

Maak van het deeg een bal en deel deze door twee. verpak het in plastic folie en leg het voor 45 minuten in de koelkast. Ik had het deeg een avond van te voren gemaakt, als je dat doet moet je het deeg de dag erna op tijd uit de koelkast halen zodat het weer zacht kan worden.

Stap 3

verwarm de oven op 220°C. Rol één van de twee deegbollen tot dat hij over de onderkant van de taartvorm kan. Ik heb het deeg tussen twee stukjes bakpapier gedaan omdat het anders blijft plakken. Zo blijft je roller schoon. Stop het deeg, wanneer hij groot genoeg is, in de taartvorm en druk voorzichtig op de bodem en zijkant.

Stap 4

Maak de kom schoon. Snijd de appels in stukjes, blokjes, schijven. Maakt niet zoveel uit, het is maar net wat je leuk vindt. Stop de appel, rozijnen en basterd suiker in de kom en meng dit door elkaar. Stop daarna het mengsel in de taartvorm. druppel de margarine en 3 eetlepels maple syrup over het mengsel.

Stap 5

Rol de overgebleven bol deeg tot ongeveer 26 cm doorsnee. Leg dit over de taartvorm heen en snijd in het midden vier gaatjes, streepjes zodat de warmte uit de taart kan. Druk voorzichtig de zijkant aan het andere deeg zodat deze dicht is.

 
Stap 6

Bak de pie 15 minuten. Smeer de overgebleven maple syrup na 15 minuten over de top. Om ervoor te zorgen dat de zijkanten van de pie niet aanbranden bescherm je dat met aluminium folie. Bak nog een 25 minuten tot de top goud bruin is. Verwijder de aluminium folie en bak nog eens 15 minuten. Laat daarna de pie helemaal afkoelen tot hij koud is.

En dan heb je dit resultaat! Hoe lekker is dat dan?! Een zelfgemaakte Engelse pie. Ik vind het toch wel moeilijk om ze uit de vorm te halen maar na een paar keer oefenen ging het toch wel goed.

Wil je nou geen apple pie maken maar een vruchten pie? Klik dan hier voor het recept.

Facebook Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.